| | #26 (permalink) |
| Co Administrators ![]() Giriş Tarihi: May 2006
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Çay benim çeşme benim Ardıma düşme benim Sevgilimsin sen benim Önüme geçme benim Ali'm şaşırdın beni (haydi) Aşka düşürdün beni Gel yanıma mercanım Neren ağrır hey canım Meram'da var bir bağım Satın savın harcanın Ali'm şaşırdın beni (haydi) Aşka düşürdün beni |
| | |
| İlgili Linkler |
| | #27 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Dünyanın en büyük donanmasıyla Birleşti ordular Çanakkale'de Ölüm kusan bütün makinesiyle Karargah kurdular Çanakkale'de Yedi düvel askeriyle dayandı Bebek kurşun sesi ile uyandı Toprak baştan sona kanla boyandı Çok yiğit vurdular Çanakkale'de Ali Veli Ahmet Hüseyin Cemal Hekimdi marabaydı kimi de hamal Ölmeyi emreden Mustafa Kemal Ölüme vardılar Çanakkale'de Son kez yavuklu resmine bakıp Ölüme giderken türküler yakıp Mermiye karşılık süngüyü takıp Düşmanı yardılar Çanakkale'de Görülmemiş eşi dayanışmanın Zamanıdır şehit olup düşmenin Anadolu akın edip düşmanın Şavkını kırdılar Çanakkale'de Gökyüzünden ölüm yağdı iki yıl Taşların toprağın rengi oldu al Derelerden Türkün kanı aktı sel Candan can verdiler Çanakkale'de Tarih yazılmıştır doksan yıl önce İkiyüz ellibin canım ölünce Ölmeye gönüllü mehmet görünce Korkudan durdular Çanakkale'de Yazıldı o günden sonra ağıtlar Bu destana yetmez oldu kağıtlar Korkmadan ölüme giden Yiğit'ler Hesabı sordular Çanakkale'de |
| | |
| | #28 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Kışlanın önünde sıra söğütler Oturmuş binbaşı asker öğütler Vadeli vadesiz ölen yiğitler Of gençliğim vay Kışlanın önünde sıralı selvi Kimimiz nişanlı kimimiz evli Of gençliğim vay Çanakkale içinde aynalı pazar İngiliz'inen Fransız arayı bozar Of gençliğim vay Çanakkale içinde vurdular beni Ölmeden mezara koydular beni Of gençliğim vay Çanakkale içinde aynalı çarşı Anne ben gidiyorum düşmana karşı Of gençliğim vay |
| | |
| | #29 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Caminin mazini yok İçinin düzeni yok Çok memleketler gördüm Konya'dan güzeli yok Yörü elmasım yörü Kalma yolundan geri Zehir olsa içerim Gerdendan akan teri Yörüdü yar yörüdü Dağı duman börüdü Alacaksan al beni Cahil ömrüm çörüdü Elinde gümüş şamdan Kaldır perdeyi camdan Al loveri vur beni aman Ben usandım bu candan İlan aktı kamışa Bir su verin yanmışa Yanmış suyu neylesin Yarinden ayrılmışa İlan akli kareli Sinem hançer yareli Ben bir şahan uçurdum On yedi yerinden yareli |
| | |
| | #30 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Bülbül ne yatarsın Çukurova'da Yavruların melül mahzun yuvada Kendin gurbet elde gönül sılada Sılada sevdiğim boynunu büker Bir keklik tünedi bizim boğaza Menendi bulunmaz turnada kazda Bir daha görüşsek baharda yazda Belki ayrı gider yaylanın yolu Yine dumanlandı dağların başı Ateşe verdiler dağ ilen taşı Kendi sılasında gülmeyen başı Gitti gurbet elde güler mi sandın Barçın yaylasına çıkan öveçler Yar göğsün ilikle yakar güneşler Yıldan yıla meyve veren ağaçlar Biz gittikten sonra kuruya kaldı Yaylanın kızlığını ayılar bozar Lalesini sümbülünü keklikler kazar Sarı yaylam sende üç güzel gezer Hangisinden ayırayım gözümü *** Ahmet Şükrü Esen "Anadolu Türküleri" adlı kitabında türkünün çeşitlemesini şu şekilde aktarıyor, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Emel Matbaacılık, 1986 - Ankara, s.57-58-59 Bülbül ne yatarsın sette kayada Yavruların melil mahzun yuvada Kendim gurbet ilde gönlüm sılada Sıladan da haber gelmez ağlarım Bülbül ne yatarsın bahar erişti Kırmızı gül koncasına kavuştu Sılada sevdiğim aklıma düştü Sıladan bir haber gelmez ağlarım Bülbülü tuttum da güle bağladım Bülbül feryat etti ben de ağladım Garip bülbül ile gönül eğledim Sıladan bir haber gelmez ağlarım Dur a bülbül sana bir sualim var Uçup gitme eğlen konadur bülbül (Bu kısım el yazmasında okunmuyor) (Bu kısım el yazmasında okunmuyor) Senin muhabbetin kalbim evinde (Bu kısım el yazmasında okunmuyor) (Bu kısım el yazmasında okunmuyor) Kalbimin evini donatır bülbül Güle kon sevdiğim dikene konma Her yüzü güleni dost olur sanma Kendini sarpa çek hara dayanma Rakiplerin kastı canadır bülbül Bülbülün yatağı bahçeler bağlar Garibin yatağı kahveler hanlar Korkarım sevdiğim ah çeker ağlar Bu bahçenin sonu fenadır bülbül Aman bülbül de bahar geldi yaz geldi Bizim ele turna geldi kaz geldi Sılada sevdiceğim bizden vazgeldi Ötme bülbül garip garip gönül şen değil Ne yatarsın garip bülbül dağlar başında Arzumanım kaldı yarin kaşında Sılada sevdiğim on beş yaşında Ötme garip bülbül gönlüm şen değil Bir kuş geldi kondu dikene Öte öte olan ömrüm tükene Garip bülbül gitmez misin vatana Ötme garip bülbül gönlüm şen değil Bülbül yuvan yıkıldı mı Yavruların döküldü mü Ölüm sana dokundu mu Garip garip ötme bülbül Benim derdim bana yeter Bir dert de sen katma bülbül Bülbül yatar ovalarda Yavru bekler yuvalarda Bülbül kalmış yuvalarda Garip garip ötme bülbül Benim derdim bana yeter Bir dert de sen katma bülbül |
| | |
| | #31 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Bir elinde cura Çal vura vura Küçük hanım geliyor Zil vura vura (Bağlantı 1) Doktor doktor civanım Ah neler istiyor canın Ne istersen alayım Ben senin olayım Bir elinde sazı Çalar bazı bazı Sen ananı kandır Baban dünden razı (Bağlantı 2) Aman mesli hanım Neler istiyor canın Neler istersen iste Ben senin olayım Bir elinde bağlama Kömür gözlüm ağlama Ben buralı değilim Bana gönül bağlama Bağlantı Bir elinde metelik Meteliğin ucu delik Ben nasıl yanayım Boşa gitti Efelik Bağlantı Bir elinde hıyar Çakı ilen soyar Yavaş gel hanım kızım Bey baban duyar Bağlantı |
| | |
| | #32 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Efkarlandım yine dostlar yalnızlıktan bu gece Dolandım da sokak sokak bulamadım bir dostu İçim yangın alev alev gönlüm saldım bir çaya Bulandım da sokak sokak bulamadım bir dostu Yiğit olmak değil imiş kaba kuvvet bilekte Gül bahçesi bulmak için bulunsam bir dilekte Dolandığım şu yolların tozlarıyla elekte Elendim de sokak sokak bulamadım bir dostu |
| | |
| | #33 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Döviz makinesi olduk gurbette Beyler ister daha kur olmamızı Adımız defterden silinmiş yurtta Beyler ister daha var olmamızı Sözde memleketten daim kollandık Sabır etmek için hayli zorlandık Her yerde yabancı olduk horlandık Beyler ister daha hor olmamızı Vardiyalı işte çalışır olduk Avrat kocasız biz avratsız kaldık Beş gün evde eve hasretlik çektik Beyler ister daha zar olmamızı Günlerce montajda daha da kötü Geceye karışır doğuyla batı Kimimizin işi gezdirmek iti Beyler ister daha nur olmamızı Gıpta eder olduk Alman itine Çoğumuz alıştık domuz etine Dövizli askerlik vatan adına Beyler ister daha er olmamızı |
| | |
| | #34 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Aşamadım Bergama’nın belinden Kahve içerken fincan kaydı elimden Bir kurtulsam şu zalimin elinden Ördeğim gölünüze yüzmeye geldim Şahinim tolunuza yatmaya geldim Kalkar kalkar sedirlere dayanır Basmada şalvar alganlara boyanır Seni vuran zalım nasıl dayanır Ördeğim gölünüze yüzmeye geldim Şahinim tolunuza yatmaya geldim Elma idim kopardılar dalimdan Ayırdılar beni nazlı yarimden Kim ayrılmış ben ayrılmam yarimden Ördeğim gölünüze yüzmeye geldim Şahinim tolunuza yatmaya geldim Bergama’yı kara duman bürüdü Jandarmalar mahalleye yörüdü Benim yarim buralarda biridi Ördeğim gölünüze yüzmeye geldim Şahinim tolunuza yatmaya geldim |
| | |
| | #35 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Pare pare gönüllerde Sevdaların başı benim Sevdalılar diyarında Güzellerin düşü benim Yaram vardır derin derin Yel esmez mi serin serin Gönlümdeki nazlı yarin Göz üstünde kaşı benim Şu dağlara yağan karın Yüreklerde yanan harın Gözlerinde anaların Gizli gizli yaşı benim Öfkeler pas tuttu kında Ekmek için bıktı canda Yeryüzünde her bir yanda Yoksulların aşı benim Yaşanacak her bir anın Ilgıt ılgıt akan kanın Yere düşen Yiğit canın Mezarında taşı benim |
| | |
| | #36 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Bir kez ağlayayım dedim Göle akıttılar beni Hani sevdiklerim nerde Yola bakıttılar beni Kime söyleyeyim derdi Sevdiklerim acı verdi Dostlar tezgahına gerdi Ele dokuttular beni Bakma sağlam olmaz her öz Başım eğer doğru bir söz Kendin göremeyen kör göz Kula okuttular beni Yoldu her uğrayıp geçen Konmaz oldu gökte uçan Yiğit dallarımda açan Güle tükkettiler beni |
| | |
| | #37 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Yerde giden karıncayla buluştum Zerredeki emek ile hal bende Arı olup çiçek çiçek dolaştım Altın sarı sırrı olan bal bende Yere damar damar saldım kökleri Taşır oldum doğadaki yükleri Yükselerek arşın arşın gökleri Kucaklayan yeşil yaprak dal bende Yüce dağın dumanıma özenen Börtü böcek kurdu kuşu bezenen Hayat bulur yaprağıma uzanan Hakikate doğru giden yol bende Satır satır bir Yiğit'te göründüm Buram buram kokuları süründüm Doğadaki bütün renge büründüm Sarı bende yeşil bende al bende |
| | |
| | #38 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Işığında Huda ile buluşup Ben idim alemde ulu görünen Gökyüzünde bulut bulut dolaşıp Ben idim yağmurla dolu görünen Türlü nebat ile toprağa serip Hayvanın postunda şekile girip Kendi suretini balçığa verip Ben idim aslanda Ali görünen Kan kalesi denen şehiri kurup Kamilin yanında kemale erip Eyüp'ün derdine sabrını verip Ben idim nebide veli görünen Ne olduğun görüp kendin bilmişe Özüne bürünüp dersin almışa Gecenin sonunda darda kalmışa Ben idim hızırın eli görünen Yetmişiki millet insan dininde Hem zalimin hem mazlumun yanında Hacı Bektaş Abdal Musa donunda Ben idim o Kızıl Deli görünen Yiğit'e virane gönül köşküyle Neyzen'in elinde tas tas işkiyle Bir ateş düşürüp Leyla aşkıyla Ben idim Mecnun'a çölü görünen |
| | |
| | #39 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Ben beni aradım yüce dağlarda Yüksekte aradım enginde gördüm Karanlık geceye saldım gönlümü Kendimi şarabın renginde gördüm Arının yaptığı çiçek tozunda Gönül hara düşer aşkın közünde Fitnelik fesatlık insan özünde Güzeli kalplerin denginde gördüm Acıdır bakışlar eritir taşı Dertten kurtulmuyor insanın başı Gizli gizli akar içine yaşı Acıyı öf***i bungunda gördüm Yiğit'im yalnızlık dostumdur benim Geceye karışır güneşli günüm Etten yapılı şu gönlümü canım Yanan ateşlerde yangında gördüm |
| | |
| | #40 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Ben atımı nallatırım Okkada nal ilen Ben o kızı oynatırım Dökmede zil ilen Nerelerin oynağı Sakyatan'ın kaymağı Elleri ufacık tefecik Heryanları topacık topacık Çekin kır atımı kızlar Nalbant ta nallasın Verin hakkınıda Hakkı kalmasın Nerelerin oynağı Sakyatan'ın kaymağı Elleri ufacık tefecik Heryanları topacık topacık Çekin kır atımı kızlar Mehenk de taşına Ellerim uzanmıyor Eğerinin kaşına Nerelerin oynağı Sakyatan'ın kaymağı Elleri ufacık tefecik Heryanları topacık topacık Nerelerin oynağı Sakyatan'ın kaymağı Elleri ufacık Heryanları topacık Nerelerin oynağı Sakyatan'ın kaymağı Elleri ufacık tefecik Heryanları topacık topacık Ben atımı yanaştırdım Binekde taşına Ellerimde ilişmez Eğerde kaşına Nerelerin oynağı Sakyatan'ın kaymağı Elleri ufacık tefecik Heryanları topacık topacık |
| | |
| | #41 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Gençliğimi aldın yine de sustum Benden daha beter olasın Leyla Eledim ömrümü eleği astım Her geçen gün biraz solasın Leyla O güzel bağında kargalar öter Düştüğüm ateşler yanmama yeter Mecnun oldum sen de Leyla'dan beter Boynu bükük yalnız kalasın Leyla Derdimle ağladı topraklar taşlar Gözümden dinmedi akıyor yaşlar Zehir oldu soframda yediğim aşlar Bir derdine bin dert alasın Leyla Dökülsün saçların telin yolmadan Eriyip gidesin vaktin dolmadan Tutunacak bir tek dalın olmadan Acı deryasına dalasın Leyla Yüz çevirdin bana neden el olup Talan edip yıktın coşkun sel olup Yeryüzünde bütün dertler yel olup Esip güzelliğin yalasın Leyla Kuzusun yitirmiş meler koyunda Yiğit'im çok zalim var mı soyunda Saramadım bir kez fidan boyunda Belini yılanlar dolasın Leyla |
| | |
| | #42 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Barakanın alt yanında bahçeler Küçük hanım şalvarını bohçalar Zayada gitti kazandığım akçeler Ağlama yar senin de yazın kaderin böyledir Aşk adamı deli divane söyletir Barakanın alt yanında meteris Meteris'ten yağlı kurşun atarız Üç kardeşiz bir orduya yeteriz Ağlama yar senin de yazın kaderin böyledir Aşk adamı deli divane söyletir |
| | |
| | #43 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Ey sultanım fidan boylum Tay bakışlım kısrak huylum Kovaladım yordum seni İpek saçlım bal dudaklım Seviyorum güzüm gibi Sevdan bende özüm gibi Yesem seni üzüm gibi İpek saçlım bal dudaklım Dolaşırım serap gibi Saracağım turap gibi İçsem seni şarap gibi İpek saçlım bal dudaklım Karşı dağın karı gibi Ak döşünde arı gibi Yatsam gönül harı gibi İpek saçlım bal dudaklım Sanma gurbet ırak gibi Sensiz Yiğit kurak gibi Sarsam belin orak gibi İpek saçlım bal dudaklım |
| | |
| | #44 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Bağa girdim üzüme Çıbık değdi gözüme Çıbık seni keserim bağlar gazeli Yar göründü gözüme dünya güzeli Al beni beni sar beni beni yeşil yapraklar Saramadım sarsın seni kara topraklar Bağa girdim üzüm yok El yarinde gözüm yok Ben yarime darıldım Barışmaya yüzüm yok Al beni beni sar beni beni yeşil yapraklar Saramadım sarsın seni kara topraklar Gidişin gidiş olsun Üzengin gümüş olsun Dağdan daştan geçerken Hızır yoldaşın olsun Al beni beni sar beni beni yeşil yapraklar Saramadım sarsın seni kara topraklar |
| | |
| | #45 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Ayağına giymiş sedef nalini Aşka düştüm kimseler sormaz halimi Beline kuşanmış lahur şalını Eyle insaf eyle de insaf Elaman yandım beyler aman Bizim eller pembe yazma bürünür Yel estikçe beyaz gerdan görünür Beni yardan ayıranlar sürünür Eyle insaf eyle de insaf Elaman yandım beyler aman |
| | |
| | #46 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Ay karanlık seçemedim yolumu Felek kırdı kanadımı kolumu Ben kendime layık göremedim ölümü Var git ölüm ben gençliğime doyamadım Sabah olup tan yerleri atmadan Ulu kuşlar figan edip ötmeden Kötü düşman yatağından kalkmadan Kalk gidelim sevdiceğim yaylaya Dere kenarında ötüşen kazlar Al yeşil giymiş gelinlik kızlar On beşinde civan sarmayan kızlar Otuzunda duman çökmüş gözüne Bülbül ne ağlarsın yuvan mı yoktur Yoksa benim gibi anan baban yoktur Zaten olmayanın gözü yaşı çoktur Gel gidelim beraber gidelim yaylamıza |
| | |
| | #47 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Atımı bağladım nar ağacına Kollarım ulaşmaz darağacına Kınalı kekliğim gel yamacıma Efendim efendim Şakir efendim İfadeyi doğru söyle efendim İskilip yolları dola dolayım Şakir efendim kurbanın olayım Aç kapıyı nazlı yarim göreyim Efendim efendim Şakir efendim İfadeyi doğru söyle efendim İskilip üstünde bir kara bulut Asılmaya gidiyor bir babayiğit Anne ben gidiyom sen beni unut Efendim efendim Şakir efendim İfadeyi doğru söyle efendim *** Cahit Öztelli "Evlerinin Önü" adlı araştırmasında türküyü "Karaman" yöresi bilgisini vererek şu şekilde aktarıyor (s.625) Şakir Efendi derler de geldim yanına Katillik düşer mi senin şanına İdam kağıdını taktın boynuma Efendim Efendim Şakir Efendim İfadede yardım eyle Efendim Şakir Efendi derler de yüzüme baktı Olanca tüylerim ayağa kalktı Boğladı sicimi boynuma taktı Asıyorlar beni gel ağla bana Nasıl dayanayım ben sana Bileydim Sungurlu'ya gitmezdim Gafil durup da martinimi vermezdim Sol böğrümden değseydi de ölmezdim Kanmaz uykulardan kaldırdın beni Ben de bir yiğidim öldürmen beni *** Cahit Öztelli aynı araştırmasında türkünün bir başka çeşitlemesini de aktarmaktadır (s.726) Atımı bağladım nar ağacına Kollarım ulaşmadı darağacına Kınalı kekliğim gel yamacıma Efendim efendim Şakir Efendim İfadeyi doğru söyle efendim İskilip yolları dolayım dolayım Şakir Efendim kurbanın olayım Aç kapıyı nazlı yarimi göreyim Efendim efendim Şakir Efendim Dışın gavur için müslüman efendim İskilip üstünde bir kara bulut Asılmaya gidiyor bir babayiğit Anne ben gidiyorum sen beni unut Efendim efendim Şakir Efendim İfadeyi doğru söyle efendim |
| | |
| | #48 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Atımı bağladım nar ağacına Oturdum ağladım kendi halime Vur gamayı aksın kanım göller üstüne Ne dedinde durdun yavrum yollar üstüne Atımı bağladım ben bir meşeye Benden selam olsun nazlı Ayşe'ye Vur gamayı aksın kanım göller üstüne Ne dedinde durdun yavrum yollar üstüne Atımı bağladım ben bir ormana Benden selam olsun nazlı Osman'a Vur gamayı aksın kanım göller üstüne Ne dedinde durdun yavrum yollar üstüne |
| | |
| | #49 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri <H5>Garanfilim saksılarda çanakta Bir yar sevdim şu karşıki konakta Aslan garam gel garam Fındıkları kır garam Eller yarini bulmuş Sen de benim ol garam Cevizin çürüğü özünden olur Yar için ağlayan gözünden olur Aslan garam gel garam Fındıkları kır garam Eller yarini bulmuş Sen de benim ol garam Bir taş attım pencereye tık dedi Bir kız çıktı annem evde yok dedi Aslan garam gel garam Fındıkları kır garam Eller yarini bulmuş Sen de benim ol garam </H5> |
| | |
| | #50 (permalink) |
| İlgi: Konya Yöresi Türkü Sözleri Bu aşkın ateşi yaktı vücudum Düşürdüm gönlümü mahi tabane Bütün emlakimi yoluna koydum Dahi canım feda şahi hubane Bulandım bir zeman aktım duruldum Kuytulara geçüp şimdi dur oldum Yeni baştan bir huriye vuruldum Keman ebru gözü ahu cerane Cefakar okunu sıneme çaktı Çevirüp yüzünü kahrile baktı Derune göz koyup aşıkı yaktı Bıraktı akibet ahu süzane Camı fikrat beni eyledi berbat Heman bülbül gibi eylerim feryat Süruri bendesin eylemez azad Kah hapse koyar kah zindane |
| | |
![]() |
| Etiketler |
| konya, sözleri, türkü, yöresi |
« Önceki Konu
|
Sonraki Konu »
| Konu araçları | |
| |
Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 01:33 PM.